Deel deze blog op jouw socials!
Contempo Open gespreksgroepen

Een getuigenis van Monique.

Regelmatig praat ik met mensen en opmerkelijk krijg ik soms de vraag “of ik in de zomer soms ook meer lijd aan het alleen zijn dan in de andere maanden?” Vandaar dat ik hier eens extra aandacht wil aan schenken.

Uiteraard zomereenzaamheid heb ik reeds vaak ervaren. ‘Zomereenzaamheid’ is een minder bekende term die is overgewaaid uit Nederland.

Elk jaar opnieuw als de dagen langer worden en de zon meer gaat schijnen betekent dit voor velen uitstapjes maken, gezellige tijd doorbrengen in de tuin met je partner, BBQ ‘s, overvolle terrasjes. Maar deze mooie plaatjes gelden niet voor iedereen.

Vele mensen, zowel jongeren als ouderen voelen zich meer eenzaam in deze periode omdat ze er ergens niet (meer) bij horen. Tijdens de zomermaanden valt het verenigingsleven grotendeels stil, cursussen zijn afgelopen, vele kennissen en familieleden vertrekken op vakantie. Op Facebook zien we mooie fotootjes van reizen en gezelligheid, festivals, zeeën, bergen. Deze periode wordt gelinkt aan gezelligheid.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je al weinig contacten had, je het risico loopt dat het eenzaamheidsgevoel deze periode fel toeneemt. Je kan niet langer deelnemen aan bepaalde activiteiten, het praatje bij de vertrouwde bakker kan soms niet meer wegens het jaarlijkse verlof.

We kennen allen de slogan ‘nodig een eenzame uit’ rond de eindejaarsperiode maar misschien moeten we ook werk maken van ‘wie nodig jij uit deze zomer?’

We denken hierbij ook aan mensen die leven in kansarmoede die geen middelen hebben voor een uitstapje. Vele alleenstaanden kunnen zich extra eenzaam voelen wanneer ze zien dat collega’s qualitytime kunnen doorbrengen terwijl zij zich ‘alleen’ voelen en stiekem hopen om weer naar het werk te kunnen.

Het is vaak moeilijk om deze eenzaamheid te doorbreken. Toch zijn er een aantal tips voor mensen die zich eenzaam voelen: Je kan kiezen om er iets aan te doen, een uitstapje te plannen, een trip, zelf iemand uitnodigen, een goede daad stellen,… Maar ook de omgeving kan steunend zijn voor mensen die alleen zijn komen te staan. Ook zij kunnen toenadering zoeken naar mensen die alleen staan. Samen een wandeling maken, een koffie drinken. Soms zijn het de kleine momenten van verbinding die tellen.

Monique

Scroll naar boven