Deel deze blog op jouw socials!

Naar de Champagnestreek...

Voor het eerst organiseert vzw ConTempo (Bornem) een 5-daagse reis voor mensen die hun partner verloren. Voor hen is het niet altijd gemakkelijk op alleen te reizen. Daarom is een groepsreis een goed alternatief. Zeker wanneer je omringd wordt door lotgenoten. Samen met lotgenoten reizen geeft een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Tijdens deze 5-daagse busreis in samenwerking met Lauwers ontdek je de mooie Champagnestreek!

Programma:

Dag 1: Antwerpen – Essoyes:

Voor de middag rijden we naar Aube voor vrij middagmaal. Nadien bezoek aan begraafplaats en Memorial Charles de Gaulle. Het nieuwe, geheel aan de generaal gewijde museum Memorial Charles de Gaulle is het sluitstuk van het herdenkingscircuit dat bestaat uit het huis, het Lotharings kruis en het graf van de generaal. Verder naar Colombey-les-deux-Eglises waar we een stop maken aan La Boisserie, het woonhuis van Charles de Gaulle. In dit familiehuis ontving de generaal de Gaulle de Duitse kanselier Adenauer in 1958 om de Frans-Duitse strijdbijl te begraven. Verder naar ons hotel Les Demoiselles*** voor avondmaal en overnachting.

Dag 2: Nevers

We starten met een ontbijt. We vertrekken richting Cirey sur Blaise waar we een bezoek brengen aan Chateau de Cirey met plaatselijke gidsen. Het kasteel, geklasseerd als Historisch Monument, is bekend omdat de beroemde filosoof Voltaire hier van 1734 tot 1749 gewoond heeft, op uitnodiging van Gabrielle Émilie de Breteuil, markies van Châtelet. Nadien kort bezoek aan Eglise St Pierre. Vrij middagmaal in de omgeving.
Terug richting Essoyes voor wandeling en bezoek aan de woning, atelier, tuin en begraafplaats van Auguste Renoir. Hij was één van de grootste schilders van het impressionisme. Zijn vrouw, Aline Charigot, werd in Essoyes geboren en dankzij haar heeft hij het dorp in de Champagne ontdekt. Terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 3: Yonne

Na het ontbijt starten we met een bezoek aan glasblazerij La Cristallerie de Bayel. Een wandeling door de kristalfabriek is een boeiende en fascinerende belevenis: vlak voor onze neus wordt het kristal door de glasblazers gesmolten totdat het bewerkt kan worden. Het gegoten of geblazen glas krijgt door deze zorgvuldige handelingen vorm. Met een verbijsterende snelheid creëren de ConTempo-reis naar de Champagnestreek 5 glasmeesters ware kunstwerken van uitstekende kwaliteit. Nadien door naar Clairvaux. Negen eeuwen geleden kwam de Heilige Bernardus aan in de Val d’Absinthe om hier de grootste cisterciënzer abdij van Frankrijk te stichten. Hij woonde er totzijn dood op 20 augustus 1153. Tegenwoordig is Clairvaux een gevangenis. De overblijfselen van wat eens een enorme pracht was, worden aan het zicht onttrokken wordt door oneindig lange muren. Vrij middagmaal. In de namiddag brengen we nog een bezoek aan 2 champagneboeren met de nodige degustaties. Terug naar het hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 4: Essoyes - Fontenay - Dijon - Essoyes

Na het ontbijt rijden we naar de abdij van Fontenay voor een bezoek . Dit Bourgondische klooster werd in 1119 gesticht door Bernard van Clairvaux. Metzijn kerk, klooster, refter (eetkamer), slaapvertrekken, bakkerij en ijzergieterij is deze abdij een uitstekende illustratie van het ideaal van zelfvoorziening zoals die door de eerste gemeenschappen van monniken werd gepraktiseerd. De abdijkerk – gebouwd tussen 1139 en 1147 – is de oudste cisterciënzer kerk die nog bestaat in Frankrijk en een van de beste voorbeelden van de cisterciënzer romaanse bouwstijl. Het klooster ademt de soberheid van zijn stichter. Dit komt tot uitdrukking door het ontbreken van kunstwerken en de afwezigheid van een klokkentoren. Nadien rijden we naar Dijon voor een bezoek met gids. We springen ook binnen in het museum van schone kunsten. Dit museum herbergt niet alleen de prachtige vertrekken die ook door de hertogen werden gebruikt om te wonen en te regeren, maar tevens een zeer goede collectie Europese kunst. Van Italiaanse primitieven tot Picasso en Karel Appel, je vindt het hier allemaal. Het pronkstuk is de Salle de Gardes, de oude ontvangstzaal van de hertogen in late gotische stijl met twee imposante praalgraven van onder andere Filips de Stoute.

Dag 5: Essoyes - Troyes- Antwerpen

We starten met een ontbijt. Deze voormiddag rijden we naar Troyes, een heel aantrekkelijke stad door de vele historische gebouwen. De kathedraal St.- Pierre et St.- Paul is een mooi voorbeeld van de gotische kunst in de Champagnestreek. Uiteraard bewonderen we ook de mooie vakwerkhuizen in de oude straatjes van Troyes en
genieten na het vrij middagmaal van wat vrije tijd. Aansluitend keren we terug naar Antwerpen.

Prijs: 645€ per persoon op basis van een tweepersoonskamer. Single toeslag: 140€ (beperkt!)
Info en inschrijvingen: Jan Reyniers 0472 712 485
Inschrijven kan t.e.m. 12 mei 2024
De bus kan je ophalen in jouw regio! 

Scroll naar boven